Fantastiska Italien!


Peter Lindgren under vandring i Italien

Hej! Idag hälsar jag er välkommen till Italien! I tisdags flög vi till Pisa och i onsdags morse tog vi tåget till Monterosso al Mare och Cinque Terre området (betyder de fem landen). Cinque Terre är en tolv kilometer lång kuststräcka med fantastiska vyer och byar! Den ligger strax väster om La Spezia i östra Ligurien, inte långt från Toscana. Räknat från nordväst till sydost radar fem små fiskebyar upp sig: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.



Hela Cinque Terre-området förklarades 1997 som nationalpark och står bland annat på Unescos Världsarvslista. Området har tio mil vandringsleder som löper mellan byarna och i det omgivande landskapet.


Peter på vandringsled

Under onsdagen vandrade vi mellan de tre första byarna och övernattade i Corniglia med en fantastisk vy från hotellet. Det var svindlande vackert och dramatiskt landskap vi gick igenom. Längst bergens sidor har människorna odlat vindruvor, oliver och grönsaker på små terrasser, avskilda från varandra med små stenmurar, i 1000 år. Så här tidigt på säsongen är det gått om plats på lederna och vi har haft en underbart skön dag och kameran har fått jobba!



Byn Corniglia, som vi sov över i, ligger högt och vackert som den mittersta av de fem fiskebyarna. Byn ligger på en klippa cirka 200 meter över havet. I Corniglia är det en fantastisk panoramautsikt och byn är den minsta och lugnaste av de fem byarna.



Maten var superb och sällskapet likaså. Igår väntade del två av leden (minst lika vackert) innan vi återvände till Pisa, sen eftermiddag. Idag, fredag, har vi hämtat hyrbil för vidare färd mot Chioggia, Venedig, Rimini och San Marino. Hotell är bokade, förutom på söndag kväll då vi ska hitta något fint ställe i Toscana att övernatta på. På måndag stannar vi till i Florence, innan vi åker hem till Sunne på tisdag efter en förhoppningsvis rolig helg och måndag i fantastiska Italien!



Italien det tjugonde landet

Italien blir det tjugonde landet jag besöker, något jag egentligen skulle velat ha hunnit längre med. Men som livet varit har det inte alltid gått att prioritera resandet. Jag hoppas kunna resa ett bra tag till, så några fler hoppas jag kunna bocka av där rundresan i Canada och USA hittills varit höjdpunkten. Även Egypten och Belfast i Nordirland var fascinerade länder men också med stora segregeringar.

Sunne en fantastisk plats i sin litenhet

En annan pärla är Luxemburg; ett litet men naggande gott land i centrala Europa. Där har jag flera vänner och nu väntar besök från dem i sommar. Att resa ger perspektiv och kunskap, att lära känna människor från andra kulturer. Men var jag än har varit, är det lika skönt varje gång man åker förbi stamfrändemonumentet och ser Sunne breda ut sig framför ens ögon. Sunne är en fantastisk plats i sin litenhet. Här har vi Sunnebor mycket att vara stolta över och gemensamt ta ansvar för att fortsatt så blir fallet!

Detta blir mitt sista inlägg här på bloggen. Jag hoppas att jag har tillfört er något och att ni har lärt er lite mer om hur mitt liv har sett ut och gjort mig till den jag är.

Jag som valt Sunne i hela mitt liv, en som jag tycker fin plats att tillbringa sitt liv på och få se barnen att växa upp i. Även om resor, som denna jag och Ulrika nu gör, ger massor av fantastiska intryck och bidrar till helheten för ett bra liv.

Peter med ryggsäcken på

Stanna gärna upp och säg hej om vi råkar mötas någonstans, möten mellan människor är oftast berikande, hoppas vi ses framöver, stort tack för mig!
// Med vänliga hälsningar Peter Lindgren

Kommentarer

Populära inlägg