måndag 5 mars 2018

Klättkampen

Ett tydligt minne är att jag som barn alltid hade väldigt svårt att skilja mellan Gettjärnsklätten och Tossebergsklätten - de två kanske viktigaste utsikts- och höjdpunkterna (pun intended) i Sunne. Numera vet jag förstås bättre, men det minskar inte mitt behov av att försöka besvara den fråga som gäckat bygdens stora tänkare i alla tider (antar jag) - vilken av klättarna (klätterna?) är egentligen bäst?

För att utröna detta på ett rättvisande sätt har jag bestämt mig för att bedöma de båda klätterna (klättsen?) utifrån ett antal kriterier nedan och tilldela dem poäng från + till +++++.

Så se detta som det slutgiltiga ordet över vilken klätt som egentligen är Sunne kommuns allra bästa klätt. Sen behöver ni aldrig undra över det igen (vilket jag förstår att ni gjort sjukt mycket).

Nedanstående jämförelse kan med fördel också användas som turistguide i framtiden, på TripAdvisor eller så.

HÖJD
Den här kategorin bedömer klätternas respektive höjd. För att få +++++ krävs att det är jävligt högt. Jag har valt att mäta höjden över havet, för att det är så man gör (eller jag har egentligen inte mätt höjden, jag har googlat den).

Gettjärnsklätten: 305 meter över havet. Det är ganska högt. Men samtidigt skulle det inte ta Usain Bolt mer än 30 sekunder att springa rakt upp (om man räknar med att berget ligger ner på marken, att han inte springer stigen utan fågelvägen och att han orkar hålla sin världsrekordfart på 100 meter 3 gånger i sträck).
++

Tossebergsklätten: 343 meter över havet. Utan tvekan högre än konkurrenten. Betyget dras dock ner av att det finns väldigt många andra berg som är högre, Kilimanjaro till exempel, som är 5892 meter över havet. Det ligger ju inte i Sunne kommun i och för sig, men låt oss ändå ha respekt för faktumet.
+++

LÄGE
Här har jag bedömt hur bra till respektive klätt ligger för att man ska kunna ta sig dit. Nu skiljer ju det sig åt väsentligt beroende på var man åker ifrån - om man till exempel är i Stöpa är ju Tossebergklätten +++++ och Gettjärnsklätten inte alls så nära. Bor man i Tokyo är läget i princip likvärdigt (dåligt). För att det ska bli enklast utgår vi från det mest centrala av allt - Pizzeria City i Sunne.

Gettjärnsklätten: 16,1 km på Gräsmarksvägen, 20 minuters bilfärd (3 timmar och 18 minuters promenad). Smidigt med bil, snirklig och spännande väg. Inte gångavstånd (kan i och för sig diskuteras, allt är gångavstånd om man har tid).
++++

Tossebergsklätten: 18,5 km på E45, 18 minuters bilfärd (3 timmar och 53 minuters promenad). Längre sträcka på kortare tid (om man inte går, då är det plötsligt längre), bredare och rakare väg om man gillar sånt. Smakskillnad skulle jag säga, det blir oavgjort här.
++++

TOPPENS TILLGÄNGLIGHET
När man väl är framme vid klätten - hur lätt är det att ta sig upp?

Gettjärnsklätten: Det är brant och man måste gå.
+

Tossebergsklätten: Man kan åka bil hela vägen.
+++++

UPPLEVELSE PÅ VÄGEN UPP
Hur kul, spännande eller intressant är det att ta sig upp på toppen?

Gettjärnsklätten: Naturupplevelse med vandring i skog och på en brant stig. När man kommer upp kommer det kännas som att man åstadkommit något i sitt liv, vilket väl rimligen är en känsla att sträva efter för de flesta.
+++++

Tossebergsklätten: Har man en skruttig bil kan det bli jävligt spännande. I övrigt inte så intressant. Man får lock för öronen också.
++

UTSIKT
Hur vackert är det när man väl är där uppe?

Gettjärnsklätten: Utsikten mot sjön Rottnen är storslagen, men man kan mest se åt ett håll. Det är lite störande för man vet inte vad man missar åt andra hållet.
++++

Tossebergsklätten: Oslagbar. Utsikt åt alla håll som kan förstärkas genom att gå upp i ett utkikstorn. Fryken brer ut sig majestätiskt. Är det Sveriges vackraste utsikt? (Troligtvis inte)
+++++

SELMANAMN
Klättarne förekommer båda i Selmas Lagerlöfs Gösta Berlings Saga - men hur bra är deras sagonamn?

Gettjärnsklätten: Dunderklätten. Ett namn som för tankarna till både Dunderklumpen och Dundermusen (Danger Mouse). Båda barnprogram. Fan nu kan jag inte få Dundermus-melodin ur huvudet. Dundermusen! Dutututurututu. Dundermuseeen!
++++

Tossebergsklätten: Gurlita klätt. En sammansättning av det moderna engelska slangordet för tjej, Gurl, och förkortningen för informationsteknik, it, gör att namnet känns hypermodernt. Man undrar dock lite varför det plötsligt ska vara särskrivet och inte heta Gurlitaklätten vilket förvirrar en aning.
+++

NÄRHET TILL AMERIKANSK DINER
Finns det någon amerikanskinspirerad 50-talsrestaurang med rosa och turkos dinerinredning i närheten som serverar burgare, shakes och pommes i korgar?

Gettjärnsklätten: Nej.
+

Tossebergsklätten: Ja.
+++++

NÄRHET TILL GETTJÄRN [gett-shärn]
Hur nära är det till metropolen med Sunne kommuns kanske bästa namn?

Gettjärnsklätten: Nära, om än faktiskt inte riktigt så nära som man skulle kunna tro.
++++

Tossebergsklätten: Verkligen inte nära.
+

EXTERN ANALYS 1
Här låter jag min sambo Ullis, som inte är infödd, men som besökt båda klätterna ge sin samlade bedömning.

Gettjärnsklätten: Heter det inte Getkläppen? En härlig kulle där man kan låtsas som att man “vandrar” när man egentligen tar en promenad i uppförsbacke. Fin utsikt över Getkläppsdalen.
++++

Tossebergsklätten:
Här är det lätt att få motorstopp på vägen upp om man inte har en förare som är snabb på pedalerna. På toppen belönas man med en väldigt grötig gröt och baconbitar om man vill. Väldigt mycket granar.
+++


EXTERN ANALYS 2
Här låter jag filosofie doktor Carl Michael Carlsson vid Uppsala Universitet, som varken hört talas om klättarna eller vet vad det är för något recensera dem.

Gettjärnsklätten: Tveksamt på alla sätt, skulle jag säga. Japansk mat i all ära, men det finns ju inte direkt budget att köra hela slåttermaskinen själv. Handen på hjärtat hade jag väntat mig mer, men Gettjärnsklätten är ju ändå alltid Gettjärnsklätten, det får man aldrig glömma. En trea.
+++

Tossebergsklätten: Ja, alltså, det finns inte mycket att säga. Tossebergsklätten kammade hem stavettan i år igen. Att se 300 minkar sula varandra till döds är något av det vackraste en människa kan erfara. Välförtjänt femma.
+++++

SLUTRESULTAT
Gettjärnsklätten: 31 plus
Tossebergsklätten: 37 plus

Storslam för Tossebergsklätten! Sunnes bästa klätt 2018. Prisceremoni kommer ske i utkikstornet längre fram. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Resultatet bör men kan inte överklagas. Eventuella klagomål på poängsättningen kan ställas direkt till Sunne kommuns växel.

/Björn

Inga kommentarer: