onsdag 7 mars 2018

Sunne - även för den urbana hipsterturisten

Allt är perspektiv. Vad är egentligen skillnaden mellan ett pittoreskt sunkigt snabbmatshak på Manhattan, och en kôrvkiosk på Tôrge i Sunne? Det handlar såklart till stor del om förväntningar och inställning.

Så hur skulle det bli om vi tog den urbana hipsterturistens ögon och applicerade dem på några platser i Sunne (inte bokstavligen givetvis, vi ska inte lägga folks ögon på hotell Nilsson-tomten) - alltså, om vi gör en resebeskrivning ungefär som Lonely Planet skulle göra den - på de där platserna som inte är så överturistiga utan istället helt genuina? Ungefär såhär, tänker jag mig:

Frykenvägens slut. Vid slutet av Frykenvägen, allra längst norrut, mot Askerudsviken till, finns en liten gräsplätt, omgiven av björkar. Bakom träden sluttar det brant ner mot vattnet. Därifrån ser sjön oändlig ut, omgiven av skog och ängar. En sommardag kan man sitta där och höra rasslet från björklöven i den svala skuggan - varför inte korka upp en Pabst Blue Ribbon och njuta av lite medhavd pankofriterad tofu doppad i grönkåls-skyr? Har du tur kan du se (och framförallt höra) en lokalinvånare klippa gräset lite längre bort.

Gamla kyrkogården. Det kan låta konstigt att besöka en kyrkogård för nöjes skull, men gamla delen av Sunne kyrkogård, med sitt magnifika lugn och sin enormt höga allé är den perfekta platsen för en sommarpromenad. Det är otroligt vackert. Låt funderingar sväva iväg upp genom trädkronorna i allén och känn dig för en stund som Göran Tunström själv. Kanske sätter du dig på en parkbänk och skriver dikter i en liten läderinbunden second-hand-skrivbok?

Ta gamla vägen. För att ta sig till Sunne söderifrån åker de flesta (som har bil) på den västra sidan om Fryken. Det är en snabbare, nyare och rakare väg – men vi rekommenderar istället att du tar the scenic route. Från Kil tar du östra sidan, landsortsidyllen kommer slå dig med häpnad. Kor står utplacerade längs vägen för perfekta fotomöjligheter. Om du frågar snällt kan du säkert få mjölka någon av dem. Glöm inte din polaroidkamera med foton för 50 kr/styck.

Fryksdalsbanan. Du har ju förstås inget körkort, men det är inget problem. Fryksdalsbanan erbjuder nästan lika mäktig utsikt som bilvägen på andra sidan sjön. Lös en biljett direkt på stationen i Karlstad och se till att ta ett säte på rätt sida för utsikt (numrerade platser är inte en grej här). Gör en bingo av de olika pittoreska stationshusen! Men varning - se till att inte åka för långt så du hamnar i Torsby, där finns inget att se.

Gå på bio. Teaterbiografen är en av världens äldsta bevarade biografer, byggd på 900-talet av omkringresande Tibetanska munkar. Köp en biljett och lite lokalt snacks (Snickers) och du kommer njuta lika mycket av lokalen som av filmen (om det är en bra film). På ryggen av varje stol finns namn ingraverade på guldskyltar som du kan ta med dig hem som souvenirer.

Bråruds industriområde. Ännu finns områden relativt nära centrum som inte är helt gentrifierade. Råa, osminkade Bråruds industriområde ger ett nästan industriellt intryck med sina fabriker och verkstäder. Varför inte slå upp några klappstolar och spela ett härligt parti Zombicide Prison Outbreak mitt i denna vibrerande stadsdel? Det är inte helt lätt att hitta en lakto-ovo raw food-juicebar här, men om du gör det kommer det vara värt letandet.

Fotnot: Ovanstående guide lämnas med varm hand över till Sunne turism utifall att intresse finns att skapa en guidad hipstertur. Jag skickar faktura.

/Björn

Inga kommentarer: