Arabisk vår i Kigali

I slutet av augusti läser jag i rwandiska och svenska tidningar hur oppositionen i Libyen har intagit Tripoli och att Gaddafis regim är nära att falla. Här i Kigali bor vi granne med Libyens ambassad och från vår balkong har vi utsikt över ambassaden och dess trädgård.
Vi har observerat hur det har rått febril aktivitet där. Ett 20-tal rwandier har arbetat från tidig morgon till kväll med att bygga muren runt ambassaden högre, stenbelägga infarten och bättra på taket. Vi får intryck av att de arbetar under tidspress när de till och med är igång igen tidigt på söndagsmorgonen. Samtidigt som vi via media informeras om att regimen i Libyen är på väg att falla har vi här bevittnat hur en av dess beskickningar har rustats upp.

En måndag när jag satt på balkongen och åt en sen frukost märker jag plötsligt hur ambassadpersonalen har samlats i trädgården, det fotograferas och samtalas. Strax efteråt ser jag hur de hissar ner Gaddafiregimens gröna flaga och ersätter denna med rebellernas flaga. De fortsätter sedan med att bära ut porträtt av Gaddafi ur ambassadbyggnaden och för bort dem under jubel.

De fortsätter sedan med att bära ut porträtt av Gaddafi
ur ambassadbyggnaden och för bort dem under jubel.
Jag pratar med några rwandier som befinner sig utanför ambassaden och frågar vad de tycker om händelseutvecklingen i Libyen. Vi rwandier är vana att regimer faller och byts ut fick jag till svar, och de hade inte så mycket mer att säga om det. Jag reflekterar tyst för mig själv att RPF (Rwandan Patriotic Front) har styrt landet sedan 1994 och innan dess hade landet samma president i 21 år.

Flaggbytet på Libyens ambassad utspelades den 22 augusti och det politiska läget i Libyen har ännu inte stabiliserats. Ambassadens framtid är oviss men den står redo och det är forna rebellernas flagga som svajar. En intressant detalj är att Rwandas president Kagame så vitt jag vet var den enda afrikanska ledare som öppet gav sitt stöd till rebellerna i Libyen.

Ibland behövs det inte gå längre bort än balkongen för att uppleva saker, oavsett om man är i Sunne eller Kigali. Nästa vecka kommer jag fortsätta att dela med mig av intryck och tankar från denna del av världen.

Till dess ha en riktigt skön helg!
/Zandra Persson

Kommentarer

Populära inlägg