Drömresan till Mauritius och La Reunion

Idag är jag en nybliven pensionär eller som jag säger till folk som frågar mig vad jag gör idag ”jag har slutat jobba i förtid”. Det känns fortfarande som ordet pensionär tillhör äldre personer men när jag var på julbord som kommunen anordnar för sina nyblivna pensionärer såg jag glada, pigga personer som fortfarande jobbade ibland. Jag var nog den yngsta och som inte hade extra jobb.  Det var så kul att vara tillsammans och se hur glada och pigga vi var alla.

Till och med sista september 2018, jobbade jag på Brobygrafiska. Hade ett roligt, spännande och mycket socialt arbetet. Eftersom jag hade ansvar för praktik bland annat, hade jag ett stort nätverk i Sverige och utomlands. Så många undrar hur jag kunde bara släppa allt detta. Inte så svårt när jag hade bestämt mig i juni. Det var mitt beslut och inte att nu måste du lämna oss för att du har blivit 65 år. Kan det vara en skillnad?

Oktober månad gick fort. Min man och jag hann måla hela huset utvändigt, tillbringa en vecka i Tandådalen, sålde min bil – behöver bara en bil nu – och planerade min drömresa.


Vi flög till Mauritius och till ön La Reunion som ligger i Indisk Oceanen.
Lång resa som vi valde att flyga i två etapper. Vi flög från Stockholm till Dubai och sedan från Dubai till Mauritius. Skönt att dela på resan istället för att sitta på flyget i 14 timmar. Varför dessa två öar?

Mauritius för att utforska min släkt och La Reunion för att träffa min farbror och mina två kusiner. Jag har träffat min farbror en gång 1972, 15 minuter hos min farmor! Mina kusiner hade jag aldrig träffat eller sett. La Reunion är en fransk ön, tillhör Frankrike inte som en koloni utan det är en del av ett departement i Frankrike. Ganska långt från fastlandet men allt är franskt.

Min släkt kommer från Frankrike, Orpierre som ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i sydöstra Frankrike. Den första Autard är från 1370 enligt släktträdet. Jag är lycklig att allt finns redan skriven om släkten i en bok och att staden Orpierre har gett ut en video om min släkt! På Mauritius har en förening – La société de l’histoire de l’ile Maurice – gett ut en bok om släkten som jag fick av min kusin innan vi skulle resa.

År 2000 fick jag ett mail från John Autard från Kapstaden. Han hade börjat med släktforskning. Sen dess har jag kontakt med honom, träffat honom i Sydafrika några gånger och har fått ”kusiner” från Mauritius, Australien och USA. Min egen släkt vet jag var de finns. Idag finns mina kusiner i Frankrike och på La Reunion. Vi är de enda kvar med namnet Autard de Bragard.

1717, Armand Louis Jacques Marie AUTARD DE BRAGARD blev den första Autard de Bragard som länder på Mauritius -  l’Isle de France (1717-1814) för att ta vara Kungens intresse i denna koloni. Han bosätter sig inte långt från Port Louis (huvudstaden) i Pamplemousses.
Ön var fransk till och med 1814 och engelsman tog över ön till och med den 12 mars 1968 då ön blev självständig.

Bild tagen på museet i Port Louis
Resan vi gjorde var att utforska var släkten hade bott och att träffa några ”kusiner” som bor kvar på ön. På ön finns några av släkten som heter Autard. Hur var vi då släkt? Detta skulle jag få ett svar från två systrar som är släkt med mig och som jag träffade näst sista dagen på ön.

Vi besökte Pamplemousse med sin kyrka, begravningsplas, trädgården, La bourdonnais, museet i Port Louis för att se vart de hade bott. Men det blev mycket mer. Som ni har kunnat läsa av Johan är Mauritius en ön för att bada, äta god mat, bo på en resort.
La Bourdonnais
Under vår vecka, har vi också besökt ön runt hela ön, tvärs över ön med vår taxi chaufför. Vi vågade inte hyra bil och köra på vänster sida!  Då finns på ön taxi som kör överallt. Underbart var det och vi kunde stanna precis vart vi ville.

Lunch med taxichaufför
Vi har också tagit buss. Då var vi på väg till Port Louis. Det var vår taxichaufför som tyckte att vi skulle prova och kunna se ”det vanliga livet” på ön. Vi har verkligen fått uppleva ön på olika sätt, träffat vänliga och hjälpsamma människor.

Här får ni några bilder av ön. 







Med vänliga hälsningar
Laurence

Kommentarer

Populära inlägg