Törrfisk, bacalao och veebränd körv

Färjan in till Bodö, Lofoten
God morgon!

Här i Phuket är klockan 11 och jag har precis kommit tillbaka från frukosten  och nu blir det en till kaffe på det, kaffeberoende som jag är så kan jag inte få nog.

En havsgrotta påväg till öarna


Idag står det inte så mycket på schemat mer än att jag ska ta mig en tur till matmarknaden med mina underbara kollegor. Där ska det prövas lite lokala maträtter. Är det något jag gillar så är det att gå runt å mysa och smaka. Oftast är det fräschare på marknaderna än restaurangerna, då de som säljer maten på marknaden köper färska råvaror samma dag istället för som på restaurang; där det kan  va lite si å så.

Solnedgång vid middagen


Krabi , som ligger tre timmars biltur härifrån (det går också direktflyg), kan jag rekommendera för den som vill uppleva riktiga semestervykort stränder och hav. Något vi i besättningen brukar göra är att åka ut till Krabis alla småöar. Dit tar man sig billigt med en long tail boat.

Poda island, Krabi


På vägen dit kan man be chauffören stanna båten, så man kan snorkla och kolla på fiskar.

Krabi som är lugnare och mindre än Phuket bjuder på många fina paradisöar som Railey och Poda island (känd från filmer som James Bond ).


En resa till Lofoten

Underbara Lofoten

Idag tänkte jag berätta lite om Lofoten och en resa vi gjorde förra sommaren. Jag tycker det är viktigt att vi inte glömmer vackra Norden, speciellt på sommaren med alla vackra gröna skogar och fina sjöar.

Det tar lite tid att ta sig till Lofoten,  men tro mig; det är det värt. Vi åkte in genom Lapporten i Abisko och sedan in över hela Lofoten. Det första som slog mej va alla olikheter i Naturen jag aldrig upplevt.

Fjordarna va som klaraste korallhavet i Thailand. Runt fjordarna dalade snötäckta fjälltoppar upp i de mest dramatiska klippformationer.

I havet simmade delfiner och valar, vilket kändes väldigt exotiskt för att va Norge.

Det är en sån fantastisk kombination av djur, ljuset, snödroppar och det blåaste hav att jag va tvungen att fundera på var i världen jag befann mig. Målet på Lofoten va Byn Å. Den ligger längst ut på halvön. Väl vid Å tog vi färjan in till Bodö. Dock gäller det att va ute i god tid på sommaren, då många vill med färjan och det är bilköer för att komma med och sådär jättestor är inte färjan heller.

Fantastika havet vid Loften

På Lofoten kan man hyra ”rorbuer”. Det är som små fiskestugor som ligger längs vattnet. Vill man pröva en lokal specialitet kan man testa ”törrfisk”. Det är Lofotens kända torkade torsk, som man under vintern torkar på stora ställningar runt hela Lofoten. Sedan exporteras en stor del av fisken till exempelvis Portugal, där man gör den kända rätten Bacalao.

Godaste fiskburgaren jag ätit på en liten fiskshop


Lofoten är en av de semestrar som jag har mest kärlek till. Och har man inte varit där, så tycker jag att man ska kolla in det till sommaren. Tro mig det är något ni inte kommer ångra!

Nu är helgen på ingång och jag vill passa på att önska er en riktigt trevlig helg! Och ni som ska ut på Svenska Rallyt: Ät en veebränd körv för mej. Bränd körv, rally och dryck på det!

Var rädda om er! Så hörs vi på mitt sista inlägg som kommer på måndag!

Ha de gött , Hääääj!

// Johan

Kommentarer

Populära inlägg