Jamaica och Kebnekaise
Montego Bay Jamaica |
I fredags var det Jokkmokksmarknaden. Längre fram i veckan tänker jag visa lite bilder därifrån. Det är en väldigt trevlig midvinterhändelse här uppe, tänk er Sunnemárten fast mycket större och det brukar vara väldigt kallt, meterdjup snö, massa renar och samisk kultur.
Idag ligger fokuset på två saker. Den ena är Jamaica och den andra en vandring på Kungsleden upp till Kebnekaise Sveriges högsta punkt!
Vi börjar med Jamaica!
Solnedgång i februari på Jamaica |
Jamaica har ett fint klimat med värme både kväll och natt samt fläktande vindar från det alldeles turkosa Karibiska havet. Jamaicas klimat lockar den som bara vill luta sig tillbaka i solstolen och släppa allt där hemma, visst finns det en del saker att upptäcka på ön, man kan till exempel besöka en av öns alla romdestillerier och smaka på olika romsorter och få guidning i hur de framställs, något man gärna dricker här är så kallad ”rom-punch” en drink av rom, juice och lime.
Jamaica bjuder också på en hel del vattenfall och ”blue holes” som man kan bada i. Det anordnas utflykter som man kan boka ut till dessa tropiska vattenfall och små vattenhål, faktiskt är det en väldigt populär aktivitet. Vill man gå ut och äta på restaurang kan man på menyn hitta till exempel Get-gryta (låter inte så aptitligt, men smakar som lamm) och med största sannolikhet hittar man den mest populära rätten från Jamaica ” Jerkt chicken” en grillad kyckling med en Jamaicanska kryddblandning som man serverar ris och bönor till , här är det inte potatis som gäller utan ris med bönor och chilisåser, Jamaicanerna gillar att ha lite hetta i sin matlagning.
Montego Bay |
Tips på aktiviteter:
• Besöka ett romdestilleri
• Boka en dagsutflykt till skogen och vattenfallen (till exempel Dunns River Falls )
• Jerk Chicken är ett måste!
• Om man vill uppleva en riktigt karibisk strand rekommenderas Seven Mile Beach
Mitt kära Kebnekaise
Påväg upp till fjällstationen vid sjön ligger Nikka |
Vår tältplats i närheten av fjällstationen |
Nästa dag om vädret tillåter, så kan man gå upp för leden till Kebnekaise (vill man inte gå kan man ta helikopter upp) Det tar cirka tio timmar i normal kondition, leden är brant på sina ställen så de gäller att kolla var man sätter fötterna. Ett mäktigt parti är halvvägs upp, då man går upp för en stor stentrappa som tibetaner har varit här och lagt, det är samma som är upp till Mt. Everest.
Väl uppe på toppen! 2104 meter över havet |
Väl uppe på toppen möts man av massa snö mitt i juli. Den södra toppen på Keb är en glaciär vilket betyder att när den smälter så kommer den nordligaste toppen bli större eftersom den är av sten, och ska man ta sig dit, ja då måste man ha utrustning, då det är en smal kam mellan topparna. Att ta sig till den högsta punkten av Sverige är något jag varmt rekommenderar. Det är absolut en av de bästa resmål jag gjort. Känslan är speciell när man vet att man står på en högre punkt än nio miljoner människor i Sverige.
På vandringen hem beslöt vi oss för att gå bakom leden vilket var så fantastiskt vackert. De djupa dalarna och glaciärerna man kunde se från Kebs fot var något min hornhinna aldrig kommer glömma. Det är så otroligt mäktigt!
Hur tar man sig hit? Om man inte vill ta bilen kan man flyga till Kirunas flygplats från Arlanda, boka en hyrbil och bila ut till Nikkaluokta. Kiruna ska man absolut utforska när man är där. Är man intresserad av Svensk Industrihistoria ska man absolut åka ner i LKAB:s besöksgruva där åker man buss ner till 540 meter under havsytan.
Vy över Rabots glaciär och drakryggen från toppen |
Ett underbart bröd för långa frukostar
Här kommer förresten recept på ett bröd som är perfekt för en långfrukost! Det är ett så lättbakat bröd, utan knådning och tidiga morgnar, bara att lägga degen på jäsning när ni går till sängs på kvällen och när ni vaknar, stjälpa ner degen i en gryta, sen har ni ett fantastiskt bröd med krispig och aptitlig yta. Mitt tips kommer här!Ett bröd
• 5 dl vatten
• 1 krm jäst
• 2 tsk salt
• cirka 10 dl vetemjöl
• olja
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i vattnet och rör om.
Tillsätt salt och mjöl.
Rör samman degen under någon minut, du behöver inte knåda och hålla på. Se bara till att allt mjöl blir fuktigt och blött.
Täck bunken med plastfilm och låt sedan degen stå i rumstemperatur i cirka 12 timmar.
Efter 12 timmar häller du ut degen på ett bakbord eller annat bord. Mjöla först bordet så degen inte fastnar. Med degen på bordet (den är lös!) så viker du ihop degen från sida till sida. Lite som att vika ihop en tröja kan man säga ...
Olja en ny bunke eller form och lägg i degen, på med plastfilm och låt den vila i 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta en gjutjärnsgryta eller lergryta (kom ihåg att fukta den först!) och sätt in i ugnen så att den är varm när degen ska i.
När degen vilat klart tar du ut grytan ur ugnen, strör lite mjöl i botten och stjälper i degen i grytan.
Sätt locket på grytan och ställ in den i ugnen, låt den vara där i cirka 30 minuter.
Efter en halvtimme tar du av locket och låter brödet bakas i ytterligare 25 minuter. KLART!
/Johan
Kommentarer