Inte ett jobb- en livsstil


Hejsan kära Sunnebor/läsare!
Hoppas ni haft en fin start på veckan, här upp är de idag -20 och strålande sol, nästan så man får lite vårkänslor med sol och tulpaner på bordet! Idag tänkte jag berätta lite kort om Sri Lanka!

Jag kom hem därifrån för några dagar sedan då vi flög ut från Arlanda och flög hem passagerare till London Gatwick Airport.

Sri Lanka gav ett väldigt gott intryck på mig första gången, varmt och behagligt klimat då landet som tidigare hette Ceylon ( kanske ni känner igen det från te ) ligger nedanför Indien, något som märks på kulturen och maten i landet!

Att vara vegetarian på Sri Lanka är lätt. Det serveras mycket vegetariskt,
olika currygrytor med pickles.

Sri Lanka är ett billigt land att semestra i, att äta på restaurang är inte så dyrt. Färska frukter och den speciella ”golden coconut” som växer där kan köpa billigt på marknader och affärer.
Den Sri lankesiska maten är mycket präglad av den indiska, men man tillagar currygrytorna med en lite mildare curry. Currygrytor är något man äter till frukost, lunch och middag här nere. Så kallade pickles (inlagd lime, vitlök, mango osv ) serveras gärna till middagen likt små tapas.

Teplantage

Sri Lanka har ett fantastiskt djur och växtliv. Utflykter till djungeln eller teplantage kan man boka via resebyråer eller agenturer på Sri Lanka. Att åka och kolla på teplantage är ett vanligt turistmål, något som rekommenderas om man vill se hur de små bladen vi har i kopparna ser ut innan de skeppas till oss.

Fantastisk natur här i Sri Lanka

Vill man bege sig ut å kolla på djurlivet finns diverse turer att boka hyfsat lätt. Elefanter, leoparder, apor, krokodiler ja allt du kan tänkas hitta i en djungel, men pass på, dra på ett par höga kängor, för ormar finns det gott om här. Men så länge man håller sig till stigarna och inte leker Indiana Jones så går det bra.

Rekomendationer: 

  • Besöka teplantage
  • Besöka den fina staden Kandy som finns på Unesco världsarvslista
  • Ta ett tåg och få fina vyer i Sri Lankas landsbygd
  • Gör ett besök på det gamla Engelska kolonial hotellet Mount Lavinia , ett populärt bröllopshotell med fantastiskt vy.
  • Sätta magen på prov och ät curry 24/7.
  • Ta dig ut på en hike till djungeln eller ett av Sri Lankas Hindu-templen.
Imorgon kommer jag att berätta lite om Mauritius och vad man kan göra i Norrland under vårvintern. Så de blir lite svenskt och Mauritisk inspiration. Hoppas ni kikar in!

Recept - 1 limpa i form

Här kommer receptet på den goda och lätta filmjölklimpan utan jäst. Går så fort att röra ihop och resultat bli så bra!

6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ dl mörk sirap
4 dl filmjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg.

Lägg smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

// kram Johan

Kommentarer

Populära inlägg